2017 Gränscupen / UT1 Trollhättan

F3C-kö till flight line dagen innan tävling

Årets första tävling bjöd på många överraskningar! 17 deltagare mot förgående års 12 piloter. Kul att se nya ansikten!

AKMG Göteborg stod som arrangör av Gränscupen 2017. Pga. tråkigheter på deras hemmaplan i Götebog fick AKMG låna Trollhättans modellflygfält den 6-7 Maj. (mer info om det publicerades på SMFF’s modellflygnytt). Tävlingen började redan en vecka tidigare när några deltagare åkte till Trollhättan i förväg för att träna. Fler deltager dök upp i mitten av veckan och på fredag fanns i princip allihopa på plats. 

Vädret under veckan hade inte varit roligt. Vindar upp mot 9-13 m/s bjöds det på rakt i ansiktet. Detta är den värsta vinden för en deltagare att tävla i och många kämpade med hovringen tills de inte orkade mera. Detta är pga. att modellen driftar mot dig och domarlinjen och hamnar du bakom domarlinje är du ”diskad” från omgången. På fredagkväll hade vinden avtagit lite men dock med samma sidvind.

Brefingen började på lördag kl 08:30 där AKMG hälsade alla deltagare välkomna. Det fanns deltagare från alla länder denna helg. Sverige, Norge, Danmark och Finland! Det planerades att flyga 4st omgångar i samtliga klasser. En deltagare från Finland ångrade sig att flyga Sport-programmet och istället ville ha prova på F3C, modigt! 2 st deltagare var anmälda i Populär. För att det skulle bli en liten med realistisk match bjöd man in en F3C pilot att också flyga Populär.

Domarna pratar ihop sig efter referensflygningen

Vinden låg fortfarande rakt i ansiktet, snett från höger med nu var den nere på ca 5-6 m/s. Tävlingen drog igång med F3C programmet och allt gick bra under dagen. Några deltagare valde att skippa Autorotationen medan andra provade på. Vi hade tyvärr några fall av hårda landningar där deras helikoptrar skadades. Några kunde lagas på plats medan andra modeller krävdes nya reservdelar. Många andra deltagare hjälpte till så gott de kunde att stödja samt låna ut reservdelar som till exempel rotorblad.

En nöjd Björn tillsammans med Hasse

Det deltog två nya Populär-piloter detta året. Båda av dem var nya med att tävla och fick därför varsin ”fadder”. Bättre hjälp kunde de inte få: Förra årets F3C piloter från Landslaget hjälpte Håkan och Michael som callers. Det var självklart nervöst för båda piloterna och hatten av till dom båda som kämpade i sidvinden!

En riktig ”heli-Ttruck”

En av deltagarna, Sören, från Danmark meddelade att han skulle komma sent till tävlingen. Väl på plats hade Sören bara missat omgång #1. Alla deltagare tyckte ändå att Sören fick flyga 2 gånger direkt så även han fick 4 st. omgångar räknade. 

”Pop-Håkan” med sin Logo 700

I F3C toppen kämpades det hårt mellan deltagarna. Det bjöds på fin flygning med varierande resultat i autorotationer. Man kunde tydligt se att det inte var lätt att landa i mitten idag!

Jukka Heikkilä’s Hirobo Eagle 3 (eller 4a 😉 )

Söndagen gav bättre väder och därav resultat! I F3C toppen blev det mycket jämnt och en överraskning var att en deltagare på dåvarande plats 4a tog hem segern i 4:e omgången. Martins autorotation kunde nästan inte blivit bättre med en landning mitt i prick!

Flaggträff under slutet av P2 Cup

 

Efter 68 flygningar under tävlingen var allt klart under mitten av söndagen. Johannes och Håkan tog hem segern i respektive klasser och även dom första UT poängen delades ut till dom svenska deltagarna. Många passade på att prova varandras helikoptrar. Detta för att dela erfarenheter, set-up inställningar osv.

Krister provar Johannes helikopter för första gången.

 

Alla deltagare (förutom Sören från Danmark) hamnade på bild!