2009 SM/RM Trollhättan

Picture

Då är den sista tävlingen för i år avklarad. För er som inte kunde komma så kan jag berätta att det blev en lyckad tävling trotts vädert.  Många av oss fanns redan på plats efter 12 slaget och hoppades kunna flyga och värma upp. Tyvärr så befann sig många splittrade regnmoln över hela området, så mycket flygning blev det inte. Istället spenderade några av oss en liten lunch inne i Trollhättan och väntade på bättre tider. Fredagen bjöd trotts lite uppehåll väldigt lite flygning.

Picture

Lördagmorgon blev det breifing kl 0900 och ett välkomnande av Trollhättans Modellflygklubb. Något som många blev väldigt glatt överraskade under registrering var att Bernt på RC Swedensponsrade alla startande piloter med en bränsle dunk Rapicon!
Bernt finns i alla fall på www.rcsweden.com

 

Till höger ser vi Thomas Radima med caller Anders Sandberg. Thomas bor uppe i Funäsdalen och har väldigt långt att köra till alla tävlingar! Vissa har verkligen en passion för F3C

 

 

 

Totalt blev det 19 piloter till tävlingen. Alla blev förvarnade av att vädret inte alls skulle bli glamoröst. Starka sidvindar med överraskande regnskurar, inget arrangören kan göra åt direkt. Jag måste säga att med tanke på de förhållanden som flögs i är jag väldigt imponerad på hur bra alla hanterar sina modeller. Domarpoängen brukar oftast minska när det är dåligt väder men trotts detta så kämpades det hårt under hovring och flygning. Det glädjer mig att vi inte hade någon crash…första dagen.

Det blev bara en omgång i F3C samt 2 omgångar Pop och Sport innan klockan blev för mycket. På kvällen så träffades alla inne i Trollhättan för att äta middag vilket alltid är lika trevligt eftersom vi inte ses så ofta under året. Vi fick då reda på att en av piloterna fyllde år samma dag.  Då bjöd alla helikopterpiloter på en varm födelsedagssång mitt inne i restaurangen för den lycklige.

Picture

På söndag var det betydligt bättre väder, dock en del regnskurar och fortfarande blåsigt. F3C fick börja flyga eftersom de låg efter. Det blåste väldigt kraftigt för vissa och det resulterade i två misslyckade autorotationer. Som tur var så klarade båda maskinerna sig och piloterna såg nöjda ut.

Under finalflygningen i F3C så var vindstyrkan ibland uppe i 12 m/s! Det blev två väldigt intressanta F3C flygningar där manövrar avslutades lite lägre än tänkt. Publiken verkade gilla den extra spänningen samt att maskinerna var hela efter landning. Final omgångarna avbröts av tävlingsledarens rekommendationer för att säkerheten inte kunde garanteras. Sveriges bästa F3C piloter flög lite för nära marken och ingen ville uppleva en crash.

Picture

Tävlingen i Trollhättan blev till slut genomförd. Samtliga klasser flög alla omgångar och med goda resultat. Arrangörerna visade som vanligt att det kan sin sak och servicen var mycket bra. Nästa år väntar nya utmaningar med det nya F3C programmet som kommer läggas upp inom kort. Jag hoppas vi alla ses nästa tävling år 2010.

Picture

Den glada domarkåren! Vill ni veta hur det dömde? Gå in på www.f3c.se och titta på resultaten.